Wat is een polyamoureuze relatie?

28 April 2023

Relaties zijn belangrijk voor iedereen. Zeker een liefdesrelatie zorgt bij veel volwassen voor een rijk en liefde vol leven met passie. In de meeste gevallen gaan volwassenen onderling een monogame relatie aan. Hierbij heb je 1 vaste partner met wie je de relatie deelt. Inde laatste jaren zien we dat dit begrip steeds vager lijkt te worden en dat geëxperimenteerd wordt met polyamorie. In de media zien we dit geregeld bij bekende mensen die meerdere liefdesrelaties tegelijkertijd aangaan. Hierbij ligt de nadruk expliciet op ‘liefde’. Wat is eigenlijk deze ‘Polyamoureuze’ relatie en waarom gaan mensen deze aan? Is een polyamoureuze relatie iets voor jou? Hoe bespreek je met jouw partner dat je een polyamoureuze aan wilt gaan met anderen? Allemaal vragen die we gaan beantwoorden en toelichten in deze speciale blog.

Wat is polyamorie precies?

De letterlijke betekenis voor polyamorie is dat je meerdere liefdes tegelijk aan gaat. Hierbij gaat het specifiek om meerdere liefdesverhoudingen. Belangrijk hierbij is dat de liefdesverhouding met meerderen is en ook dat de partners andere liefdesrelaties hebben. Volg je het nog een beetje? Je bent niet de enige wat betreft het duidelijk kunnen begrijpen van een polyamoureuze liefdesverhouding. Literatuur en wetenschap zijn hier ook niet eensgezind. Cultureel, regionaal en persoonlijk worden deze speciale relaties bepaald. Essentieel en kenmerkend is dat deze relatie met volledige instemming van alle partners plaatsvindt.

Bij sommigen betreft een polyamoureuze relatie 1 hoofdrelatie met daarnaast verschillende ‘kleinere’ relaties. De mindere relaties kun je dan aanmerken als contacten of een vaste vorm van scharrelen. We zien in sommige gevallen dat alle partners met elkaar een relatie hebben als groep. Alle partijen in kwestie hebben dan een relatie met elkaar. Tevens zijn er gevallen bekend waarbij niemand van de betrokken partners elkaar kent behalve de hoofdrelatie. Je ziet het eigenlijk al, een polyamoureuze relatie is niet zo eenvoudig te kenmerken. Het aangaan van dergelijke relaties is meer of minder ingewikkeld maar ze blijven letterlijk en figuurlijk ‘in-gewikkeld’.

Het verschil tussen polyamoureus en polygamie

Eerst moeten we toelichten dat een polyamoureuze relatie niet vergelijkbaar is met polygamie. Wellicht lijken ze op elkaar maar toch zijn ze wezenlijk anders. Bij polygamie ligt de achtergrond ten eerste anders. Deze zijn cultureel gebonden en hebben ook als onderliggend eigenschap dat ze legitiem verbonden zijn. Dit houdt in door huwelijk of een ander cultuurgebonden ceremonie om dit vast te leggen. Je hebt bij polygamie tevens ook minder zeggenschap over de invulling van de relatie. Vastgestelde regels bepalen wat wel en niet mag. Wie wat mag doen wordt in de meeste gevallen ook vooraf bepaald.

Waarom gaan mensen polyamoureuze relaties aan?

Het aangaan van polyamoureuze relaties kan verschillende redenen hebben. Vaak begint het onbedoeld en tijdens het experimenteren ontdekt men de voordelen hiervan. Tijdens het aangaan van de extra liefdesverhouding wordt de volgende stap bepaald. Is de ervaring met de tweede relatie niet voldoende, dan gaat men verder naar een volgende. Zo gaat het steeds verder totdat diegene het prettig en voldoende vindt. Dit begint altijd onbewust als experiment waarna je uitbreid naar meerdere relaties. In sommige gevallen zit hier veel tijd tussen en in andere binnen een korte periode. Meestal ontwikkeld een polyamoureuze relatie na een lange vaste relatie met 1 partner. Wanneer de relatie, bedoeld of onbedoeld, uit gaat ziet men vaak de het gevoel voor liefde anders wordt begrepen. Het idee van monogamie laat dan los waarna men gaat experimenteren met liefde.

De voordelen van polyamorie

Het leven in een polyamoureuze verhouding is verschillend met polyamoureus zijn. Zo kun je namelijk meerdere relaties aangaan met instemming van alle partijen. Daarnaast kun je kiezen voor het houden van meerdere personen zonder hiervoor met elkaar in te stemmen. Daadwerkelijk afspreken dat je een relatie hebt met diegenen is pas officieel polyamoureus leven. Wanneer een van de partners hier niet officieel mee instemt zorgt dit voor relatieproblemen.

Bij velen heerst het gevoel of monogamie wel natuurlijk is. Immers, in de natuur zijn wij het enige diersoort die vasthouden aan een vaste partner. Niet vreemd dus dat het natuurlijk element wordt aangedragen tegen monogamie. Liefde met meerdere partners is iets waar velen naar verlangen. Dit zien we ook terug in de cijfers van vreemdgaan en scheidingen. Vaak gaat dit gepaard met negatieve emoties en veel stress. Iets waar de polyamoureuze community een stuk minder last van heeft. Je hebt bij een polyamoureuze relatie dus meer liefdesvrijheid. Polyamorie geeft je in dit geval meer liefde waarbij negatieve emoties vermeden wordt. Er wordt namelijk niets kapot gemaakt.

Liefdesrelaties met meer dan 1 partner is een andere manier om jouw liefdesgevoel aan of op te vullen. Wanneer je iets mist bij een bepaalde partner kan de andere deze gewoon aanvullen. Zo geldt dit vice-versa natuurlijk ook bij de andere partners. Hoe meer je hiervan hebt , des te kleiner de kans dat jij in jouw liefdesleven iets gaat missen.

De nadelen van polyamorie

Voordat je meteen wegrent om een tweede of derde liefdesrelatie aan te gaan duiden we ook de nadelen aan. Niet alles is rozengeur en maneschijn wanner je uit gaat breiden. Sommige nadelen van een monogaam relatie worden juist vermenigvuldigd. Hier moet je flink in investeren en in extreme gevallen kost dit juist meer energie en concessies. De aandacht goed verspreiden is iets waar veel partners in het begin moeite mee hebben. Zijn er kinderen in het spel, dan moeten de relaties hiermee om kunnen gaan. Bij meerdere partners is de ontwikkeling hierin natuurlijk ook een stuk sneller.

Bij een polyamoureuze relatie kunnen, tussen de verschillende partners, ook onderlinge jaloezie of ongenoegen optreden. Dit is meer regel dan uitzondering. Goede afspraken en je hieraan houden is daarvoor erg belangrijk. De verhoudingen onderling, en met elkaar, moet voor iedereen duidelijk zijn. Het overschrijden van deze grenzen is meestal het begin van de einde. Vooral jaloezie is een moeilijk onderwerp dat altijd in elke relatie voor problemen zorgt. Gevoelens kun je niet makkelijk uit of aan zetten. Ervaring hierin geeft wel een mindere kans op een foute afloop. In deze gevallen kun je het beste in ervaring jouw partners uitzoeken. Wanneer de ervaringen te veel verschillen onderling, heb je meer kans op een foute afloop.

Is polyamorie iets voor jou?

Dit is alleen te beoordelen wanneer je zelf hiermee hebt geëxperimenteerd. Wanneer je op dit moment een vaste relatie hebt en je prettig hierbij voelt, dan moet je dit zeer zeker vasthouden. Voel je je niet prettig of heb je het gevoel dat je iets mist? Dan kun je experimenteren met een extra partner. Geef dit wel van te voren goed aan voordat je begint. Jouw partner moet dit namelijk ook kunnen accepteren. Wanneer dit niet het geval is dan heeft het weinig zin om in die relatie te zitten. Dit klinkt wellicht een beetje cru maar is wel een essentieel onderdeel van een polyamoureuze relaties. Jouw leven jouw keuzes, maar wees wel altijd duidelijk! Het is immers geen spelletje.